De genealogie van de Friese familie Norder is het onderwerp van deze website. U vindt hier hyperlinks naar de foto’s van de familie Norder en wetenswaardigheden over hun stamboom in aanvulling op het in 2011 verschenen boek. Sinds 2002 houd ik mij bezig met stamboomonderzoek naar de families Poortstra, Stellingwerf, Norder, Van Dijk, La Fleur, De Vries en Van Sluis.

De oudste voorvader Frans Johannes


Frans Johannes (nog zonder achternaam) en Tjeerdje Klazes trouwden in 1777. Van Frans is niet bekend waar hij vandaan kwam, Tjeerdje was geboren in Makkum.
Frans Johannes komt in 1778 voor het eerst voor in de speciekohieren van Makkum. Hij woonde samen met zijn vrouw op nummer 242 in een rijtjeshuis van vijf. Dit maken we op uit het feit dat er vijf schoorstenen onder hetzelfde nummer vallen. Een van de andere huizen werd bewoond door zijn schoonmoeder, de weduwe van Claas Ales. In die tijd betaalde men belasting voor de vijf speciën, namelijk voor een of meer schoorstenen, voor de personen (hoofden of halfhoofden), voor koeien, rieren, paarden en bezaaide landerijen. In deze belastingkohieren kunnen we vaak informatie vinden over het leven van onze voorvaderen tussen 1748 en 1805. We kunnen afleiden dat Frans Johannes niet erg welgesteld was. Frans betaalde jarenlang zes gulden belasting voor één schoorsteen en voor twee halfhoofden. De belasting voor halfhoofden was voor mensen die minder dan 600 gulden bezit hadden. Er moest betaald worden voor de gezinsleden van 12 jaar en ouder.

In 1785 en 1786 verhuisden Frans en Tjeerdje twee keer achter elkaar. Ze bleven voor een schoorsteen en twee halfhoofden belasting betalen. In 1791 en 1793 verhuisden ze weer. Vanaf 1795 hoefde Frans alleen nog maar drie gulden voor de schoorsteen te betalen. Dit had vermoedelijk te maken met het overlijden van Tjeerdje dat in 1796 in het lidmatenboek van de Hervormde Kerk genoteerd staat. Vanaf het jaar 1800 hoefde Frans geen belasting meer te betalen: hij zat op de haard bij zijn schoonzoon Teake Douwes. In 1803 en 1804 staat Frans wel weer voor zijn schoorsteen genoteerd en wordt Teake Douwes weer niet genoemd. In 1805 staat Teake Douwes genoteerd voor de schoorsteen van hetzelfde huis. Vermoedelijk is Frans in 1804 of 1805 overleden en heeft Teake Douwes het huis nu alleen voor zijn eigen gezin. Ik ga ervan uit dat beide gezinnen vanaf 1799 in het huis gewoond hebben.