De genealogie van de Friese familie Norder is het onderwerp van deze website. U vindt hier hyperlinks naar de foto’s van de familie Norder en wetenswaardigheden over hun stamboom in aanvulling op het in 2011 verschenen boek. Sinds 2002 houd ik mij bezig met stamboomonderzoek naar de families Poortstra, Stellingwerf, Norder, Van Dijk, La Fleur, De Vries en Van Sluis.

Maartje Norder en Abraham Wijma

In de stamboom van de familie Norder komt een echtscheiding voor in de negentiende eeuw. Dat was heel uitzonderlijk in die tijd. Hoe zou dat gegaan zijn, vraag je je dan af. In het gemeentearchief Menaldumadeel vond ik enige informatie waardoor het allemaal nog raadselachtiger wordt. Maartje Norder en Abraham Wijma zijn getrouwd in 1877. Abraham en Maartje woonden tot 1880 samen in Beetgum. Op 25 juli 1880 vertrok Maartje samen met haar dochter Maartje naar Sexbierum. Ze trok weer in bij haar moeder. Abraham vertrok op 10 februari 1882 naar Hoorn naar het Huis van Correctie.
Het paar was al lang uit elkaar op het moment dat de echtscheiding uitgesproken werd. In het Digitaal Archief Leeuwarder Courant vond ik nadere informatie over de echtscheiding.
Op 24 september 1890 werd Abraham opgeroepen om op 4 december 1890 te verschijnen voor de rechtbank omdat Maartje een verzoek tot echtscheiding had ingediend. Zijn verblijfplaats was onbekend. Hij kwam niet opdagen. Daarna werd hij gedagvaard om op 2 april 1891 te verschijnen om de ontbinding van zijn huwelijk te horen eisen op grond van kwaadwillige verlating. De echtscheiding werd uitgesproken bij vonnis van de arrondissementsrechtbank te Leeuwarden d.d. 9 april 1891. De krantenartikelen zijn in te zien op mijn fotopagina met documenten betreffende de familie Norder.