De genealogie van de Friese familie Norder is het onderwerp van deze website. U vindt hier hyperlinks naar de foto’s van de familie Norder en wetenswaardigheden over hun stamboom in aanvulling op het in 2011 verschenen boek. Sinds 2002 houd ik mij bezig met stamboomonderzoek naar de families Poortstra, Stellingwerf, Norder, Van Dijk, La Fleur, De Vries en Van Sluis.

Herkomst van de Friese familie Norder

De Friese familie Norder stamt af van Frans Johannes uit Makkum. Zijn zoon Johannes Fransen heeft de achternaam Norder in 1811 aangenomen in Sexbierum. De naam is voortgezet door vier zonen: Frans (1812-1871), Hidde (1817-1880), Klaas (1823-1861) en Andries (1833-1913). Deze vier zonen zijn de stamvaders van de vier takken in de Friese familie Norder.
Ik spreek met opzet over de Friese familie Norder omdat er in Groningen en Drenthe ook een grote familie Norder is. De band met die familie is tot nu toe niet aangetoond. Frans Johannes trouwde in 1777 in Makkum en had op dat moment nog geen achternaam. Hij is niet in Makkum geboren. Het is niet bekend waar hij vandaan is gekomen. Het zou kunnen dat hij uit Duitsland of uit Scandinaviƫ afkomstig was. Makkum was een havenplaatsje en had daardoor wel contacten met die landen. In beide landen komt de naam voor, evenals in Noord-Amerika.
De meeste van de Amerikaanse Norders horen niet bij de Friese familie. Alleen Johannes Klazes Norder (geboren in 1854) emigreerde in 1904 naar South Dakota met zijn grote gezin. Er zijn dus wel Norders in de Verenigde Staten die tot onze familie behoren, maar er zijn ook veel Norders geƫmigreerd vanuit Scandinaviƫ, Duitsland en Zwitserland.
Dit is een foto van Maartje, Aukje Hiemstra, Johannes Norder, Wytse en Antje, de familie die in 1904 emigreerde naar South Dakota.
Meer foto's over de familie Norder kunt u inzien via de hyperlinks in de zijbalk.